Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie czekoladowe ciasto na niedzielę. Żeby nie było za suche, dodałam gruszki i polałam odrobiną roztopionej czekolady
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2423
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4576
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1667
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 514
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2423
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4576
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1667
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 514
Składniki
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Sok cytrynowy wymieszać z syropem klonowym i polać gruszki. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
W międzyczasie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka, a następnie ostudzoną czekoladę. Mąkę i proszek wymieszać i przesiać. Mąkę dodawać na przemian ze śmietaną do masy czekoladowej.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię i poukładać na wierzchu gruszki. Piec ok. 60-70 minut.
Dżem rozpuścić w garnku na małym ogniu i posmarować nim ciepłe ciasto. Pozostawić do ostudzenia.
Pozostałą czekoladę (25g) rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić nią ostudzone ciasto.