Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2742

Dodano:

Odsłon: 4365

Szybkie czekoladowe ciasto na niedzielę. Żeby nie było za suche, dodałam gruszki i polałam odrobiną roztopionej czekolady

Składniki

  • 2-3 gruszki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100g + 25g gorzkiej czekolady
  • 125g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150ml śmietany 18%
  • 2 łyżki dżemu morelowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe ciasto z gruszkami

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Sok cytrynowy wymieszać z syropem klonowym i polać gruszki. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

  2. 100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.

  3. W międzyczasie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka, a następnie ostudzoną czekoladę. Mąkę i proszek wymieszać i przesiać. Mąkę dodawać na przemian ze śmietaną do masy czekoladowej.

  4. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię i poukładać na wierzchu gruszki. Piec ok. 60-70 minut.

  5. Dżem rozpuścić w garnku na małym ogniu i posmarować nim ciepłe ciasto. Pozostawić do ostudzenia.

  6. Pozostałą czekoladę (25g) rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić nią ostudzone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń