Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste ciasto na jesienne popołudnie - gruszki zatopione w czekoladowym cieście z odrobiną ajerkoniaku.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17269
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 445
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 72
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 165
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 176
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17269
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 445
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 72
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 165
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 176
Składniki
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wymieszać z sokiem cytrynowym i syropem klonowym. Odstawić na bok.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodawać porcjami do masy na przemian ze śmietaną i ajerkoniakiem. Na końcu dodać czekoladę. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Gruszki osączyć i poukładać na wierzchu ciasta. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem. Ostudzić. Smacznego :)