Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste ciasto na jesienne popołudnie - gruszki zatopione w czekoladowym cieście z odrobiną ajerkoniaku.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2097
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3248
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1309
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2055
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2097
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3248
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1309
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2055
Składniki
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wymieszać z sokiem cytrynowym i syropem klonowym. Odstawić na bok.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodawać porcjami do masy na przemian ze śmietaną i ajerkoniakiem. Na końcu dodać czekoladę. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Gruszki osączyć i poukładać na wierzchu ciasta. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem. Ostudzić. Smacznego :)