Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1009

Dodano:

Odsłon: 2999

W pierwszej wersji miało to być ciasto pokrojonymi gruszkami ale pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szk mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk oleju rzepakowego
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 6 gruszek ( nie za twardych i nie za miękkich )
  • cukier puder
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowe ciasto z gruszkami

Przygotowanie

  1. Gruszki umyć, obrać i delikatnie usunąć gniazda nasienne zostawiając ogonki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z obydwoma cukrami. Następnie na najmniejszych obrotach miksując dodawać po jednym żółtku. Teraz resztę czynności wykonywać cały czas na najniższych obrotach. Mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Następnie wlać olej i wymieszać ciasto.

  2. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą ( ja użyłam tortownicy z silikonowym bokiem więc posmarowałam tylko dno ). Ciasto wylać do przygotowanej formy, na środek wcisnąć jedną gruszkę i resztę wcisnąć koliście dookoła środkowej zostawiając odstępy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń