Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serowe babeczki z kawałkami czekolady
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2443
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3393
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1458
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2176
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2443
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3393
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1458
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2176
Składniki
Wyłożyć gazą 8 foremek. Ser ricotta przetrzeć przez sito do miski. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, ubitą śmietankę i ekstrakt waniliowy. Dokładnie utrzeć za pomocą trzepaczki bąblowej lub mikserem na niskich obrotach. Domieszać tartą czekoladę. Białka ubić w osobnej czystej miseczce na sztywną masę, która jednak nie powinna być sucha. Ostrożnie połączyć z masą serową.
Przełożyć mieszaninę do przygotowanych foremek. Postawić na tacy i umieścić w lodówce na 8 godzin lub na noc. Gaza wchłonie większość płynu.
Przygotować malinowy coulis. Maliny utrzeć w robocie kuchennym na puree. Przetrzeć je do miski przez sito i dodać cukier puder do smaku. Przed podaniem odwrócić foremkę na talerz. Polać masę serową malinowym coulis. Przybrać malinami i truskawkami. Ja osobiście wolę połączenie tego deseru z sosem balsamicznym do deserów i owocami, toteż na zdjęciu nie ma malinowego coulis.