Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowe eklerki"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 673
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 673
Składniki
Do garnka wlej 150 ml wody, dodaj olej i sól, zagotuj. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudź. Gdy będzie zimne, zmiksuj na gładką masę, dodając po jednym jajku.
Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Szprycą wyciśnij 18 paseczków ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Gdy eklerki się zezłocą, zmniejsz temp. do 180 st. i piecz jeszcze 20–30 min (sprawdź patyczkiem, czy ciasto się do niego nie klei).
Eklerki wyjmij z piekarnika i jeszcze gorące przekrój a pół ostrym nożem. Ostudź.
Wanilię rozetnij. W kilku łyżkach mleka rozpuść budyń. Resztę mleka, cukier i wanilię zagotuj. Wlej rozrobiony proszek i mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Ostudź, usuń laskę wanilii. Śmietanę ubij, dodaj do budyniu, wymieszaj.
Zrób polewę, podgrzewając śmietanę z połamaną czekoladą. Posmaruj nią wierzchy eklerków. Za pomocą szprycy nałóż krem na dolne połówki eklerków, przykryj wierzchami. Udekoruj wiórkami.Źródło: Tina