Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój synek na trzecie urodziny zażyczył sobie tort "choinka-citroen". Zrobiłam. Na bazie czekoladowo-orzechowego biszkoptu obłożony czekoladowym ganache, w środku śmietana z orzechami włoskimi. Przechowywać trzeba w lodówce, ale warto wyjąć 20 minut przed podaniem, żeby ganache zmiękł.
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 40
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 114
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 456
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32641
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 87
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 123
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 40
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 114
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 456
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32641
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 87
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 123
Składniki
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia (kwadratowa ok. 20x20cm, okrągła 20cm średnicy).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Żołtka, cukier, cukier waniliowy i 2 łyżki gorącej wody ubić na kremową pianę. W drugiej misece wymieszać mąkę, orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Następnie dodać ubite białka. Ciasto przełożyć do formy i piec 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miski. 200g kremówki zagotować i wylać na czekoladę, zostawić na 10 minut. Potem energicznie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Biszkopt wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na pół (kwadratowy) lub na trzy placki (okrągły). 400g śmietany ubić na sztywno, w trakcie ubijania wsypać cukier waniliowy i usztywniacz. Na koniec dodać orzechy.
Ostudzony ganache ubijać do momentu zgęstnienia masy, posmarować cienką warstwą pierwszy placek. Następnie rozsmarować śmietanę - całą na kwadracie, połowę na kole. Przykryć drugim plackiem. (Okrągły tort posmarować resztą śmietany i przykryć trzecim plackiem.) Cały tort posmarować ganache. Wstawić do lodówki. Smacznego :) Napisy zrobiłam z marcepanu. Logo to kawałki ciasta (zostało mi trochę po zrobieniu Tortu Minecraft) owinięte masą cukrową.