Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy blok

Czekoladowy blok

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Czekoladowy blok"

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g cukru kryształu
  • 120 ml wody
  • 30 g kakao
  • 420 g pełnego mleka w proszku
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas przygotowania: 30 minut, cena porcji: ok. 3 zł, 698 kcal, dla 8 osób

  2. Połącz kakao z cukrem, dodaj wodę i masło. Całość zagotuj w garnku.

  3. Ostudź masę do temperatury ok. 45 stopni. Do studzonej masy dodaj mleko w proszku, całość dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek.

  4. Dodaj pokruszone herbatniki i bakalie. Tak przygotowaną masę przełóż do formy wyłożonej folią.

  5. Wstaw do lodówki na 4 godziny, aby masa dobrze zastygła.

  6. Blok po wyjęciu z formy można polać rozpuszczoną czekoladą. Smakuje najlepiej jako przekąska do kubka gorącego mleka.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń