Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowy deser na gorąco"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9104
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9104
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
W garnuszku lub rondelku zagotuj 1,5 szklanki wody. Dodaj przepłukany na sicie ryż, wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj z dodatkiem soli ok. 20 minut.
Ugotowany ryż połącz z 1,5 szklanki mleka i cukrem kryształem. Gotuj, aż masa zgęstnieje (15 minut). W reszcie mleka rozkłóć jajko. Wlej do ryżu, wymieszaj. Gotuj 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z og nia. Dodaj masło i cukier waniliowy oraz połamaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Rozłóż do szklanek. Ozdób bitą śmietaną, posyp cynamonem.
porcje, czas ok. 45 min; porcja – 390 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety