Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1215
Dodano: 28.01.2018
Odsłon: 13745
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
BISZKOPT CZEKOLADOWY:
Czekoladę umieszczamy w szklanej misce, razem z margaryną i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody).
Gdy margaryna i czekolada się rozpuszczą i połączą ze sobą - zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp. pokojowej.
Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy, z dwiema łyżkami cukru, na bardzo gęstą pianę.
W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej, kremowej konsystencji.
Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować).
Mieszamy dokładnie mikserem.
Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Naszą biszkoptową masę przekładamy, do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].
Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.
Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm![Naprawdę nie bójcie się tego sprawdzonego triku! Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan - a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]
Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
Śmietanę wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią.
Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki.
Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-śmietanową, miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania gęstego kremu.
CZEKOLADOWA POLEWA GANACHE:
Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej misce (czekolada powinna byc połamana w kosteczki, a masło pokrojone).
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu), tak - aby dno miski nie dotykało wody.
Od czasu do czasu mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą całość.
Gotowy Ganache zestawiamy z garnka i pozwalamy przestygnąć do temperatury pokojowej.
PRZEKŁADANIE TORTU:
Biszkopt kroimy na trzy równe blaty.
Pierwszy blat kładziemy na paterze i nasączamy.
Nakładamy krem.
Przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy i smarujemy kremem, po czym kładziemy na niego ostatni, biszkoptowy blat.
Górę oraz boki tortu obkładamy kremem.
Wygładzamy.
Upewniamy się, że nasz Ganache nie jest już gorący.
(Jeżeli okaże się, że w trakcie przygotowania tortu, Ganache wystygł zbyt mocno i jest za gęsty - możecie go delikatnie podgrzać).
Oblewamy delikatnie tort, tak - aby po bokach powstały charakterystyczne zacieki.
W zastygającej polewie układamy batoniki, czekoladki...
...i czekoladowe jajka Kinder Bueno.
Nadmiar kremu w zaciekach, odcinamy delikatnie nożem, gdy krem już zastygnie.
I gotowe! :)
Gotowy tort przechowujemy w lodówce!
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

marysia11082 20 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Piękne dekoracje na tortach właśnie szukam i podglądam bo będę piekła na urodziny wnuczki i brak mi pomysłów.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 28 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Dzieła 'ciasteczkowych' nas przerażają xDJak tu robić 'coś' takiego, to ja nie wiem, ale podziwiam razem z moim Skorpionem ;)
Cudo i szkoda burzyć tą idealną kompozycję :D
2 Kto głosował? | Odpowiedz