Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy tort z Kinder Bueno

Czekoladowy tort z Kinder Bueno

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1215

Dodano:

Odsłon: 13745

Zaczynając od jego biszkoptowej podstawy, przez kremowe przełożenie (kremem z białej czekolady), po otulającą go polewę i dekorację - wszystko w tym torcie jest czekoladowe. Jednak w trakcie jedzenia, nie czujemy przesytu, a wyjątkową harmonię smaków. Być może dlatego, że każdy z jego elementów reprezentuje inny rodzaj czekolady, a w połączeniu ze sobą tworzą wyjątkowo pyszną całość.

Składniki

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • 150 g. margaryny do wypieków
  • 150 g. ciemnej czekolady (im wyższa zawartość kakao, tym lepiej!)
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 160 g. białej czekolady
  • CZEKOLADOWA POLEWA Ganache
  • 120 g. ciemnej czekolady (o zawartości kakao od 60% do 80%)
  • 50g. margaryny do wypieków
  • 3 łyżki cukru
  • 180 ml. śmietany kremówki
  • DODATKOWO:
  • 7 czekoladek Kinder Bueno
  • 4 podwójne batoniki Kinder Bueno
  • 1 czekoladowe jajko Kinder Bueno
  • DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
  • Słaba, lekko posłodzona herbata.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowy tort z Kinder Bueno

Przygotowanie

  1. BISZKOPT CZEKOLADOWY:

    Czekoladę umieszczamy w szklanej misce, razem z margaryną i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody).

    Gdy margaryna i czekolada się rozpuszczą i połączą ze sobą - zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp. pokojowej.

  2. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.

    Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy, z dwiema łyżkami cukru, na bardzo gęstą pianę.

    W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej, kremowej konsystencji.

    Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować).

    Mieszamy dokładnie mikserem.
    Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Naszą biszkoptową masę przekładamy, do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].
    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
    Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

    Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm![Naprawdę nie bójcie się tego sprawdzonego triku! Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan - a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

  4. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.

  5. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

    Śmietanę wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią.
    Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki.

    Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-śmietanową, miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania gęstego kremu.

  6. CZEKOLADOWA POLEWA GANACHE:

    Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej misce (czekolada powinna byc połamana w kosteczki, a masło pokrojone).
    Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu), tak - aby dno miski nie dotykało wody.

  7. Od czasu do czasu mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą całość.
    Gotowy Ganache zestawiamy z garnka i pozwalamy przestygnąć do temperatury pokojowej.

  8. PRZEKŁADANIE TORTU:

    Biszkopt kroimy na trzy równe blaty.
    Pierwszy blat kładziemy na paterze i nasączamy.
    Nakładamy krem.

  9. Przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy i smarujemy kremem, po czym kładziemy na niego ostatni, biszkoptowy blat.

  10. Górę oraz boki tortu obkładamy kremem.
    Wygładzamy.

  11. Upewniamy się, że nasz Ganache nie jest już gorący.
    (Jeżeli okaże się, że w trakcie przygotowania tortu, Ganache wystygł zbyt mocno i jest za gęsty - możecie go delikatnie podgrzać).

  12. Oblewamy delikatnie tort, tak - aby po bokach powstały charakterystyczne zacieki.
    W zastygającej polewie układamy batoniki, czekoladki...

  13. ...i czekoladowe jajka Kinder Bueno.
    Nadmiar kremu w zaciekach, odcinamy delikatnie nożem, gdy krem już zastygnie.
    I gotowe! :)

  14. Gotowy tort przechowujemy w lodówce!

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 20 lutego 2018 Piękne dekoracje na tortach właśnie szukam i podglądam bo będę piekła na urodziny wnuczki i brak mi pomysłów.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 stycznia 2018 Dzieła 'ciasteczkowych' nas przerażają xD
Jak tu robić 'coś' takiego, to ja nie wiem, ale podziwiam razem z moim Skorpionem ;)
Cudo i szkoda burzyć tą idealną kompozycję :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń