Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czereśniowe muffinki"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 344
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 344
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Składniki
Czereśnie (ew. wiśnie) oczyszczam, myję, dryluję i osuszam. Do miseczki przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję: szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Sypkie dobrze mieszam. Do drugiej miseczki wlewam olej i mleko. Wbijam jajka. Roztrzepuję całość widelcem. Potem porcjami dodaję sypkie .
Ciasto mieszam mikserem, tylko do momentu, gdy wszystkie się połączą (ciasto ucierane dłużej będzie po upieczeniu gumowate i niesmaczne). Owoce wrzucam do ciasta. Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wykładam papierowymi foremkami. Do każdego wgłębienia nakładam porcję ciasta.
Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piekę przez 20 minut. Posypuję cukrem pudrem.Źródło: Naj