Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czerwony aksamit (Red Velvet)"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z solą, kakao oraz cukrem. Jajka wymieszaj z olejem, barwnikiem i maślanką. Suche dodaj do mokrych, wymieszaj. Ocet połącz z sodą, dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i przelej do tortownic. Piecz 30-40 min w temp. 180°C.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. 250 g truskawek rozdrobnij blenderem. Do twarogu dodaj cukier oraz mus truskawkowy, zmiksuj. Następnie wlej przestudzoną żelatynę i zmiksuj, by nie było grudek.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj tężejącą masą truskawkową, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj ubitą śmietanką (z dodatkiem cuk ru i śmietan fixu) oraz truskawkami.
Rada: Możesz użyć mrożonych truskawek (wcześniej rozmrożonych).
70 minut. Porcja: 640 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie