Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dalgona coffee to azjatycki deser na bazie kawy rozpuszczalnej, cukru, wody i mleka. Internet oszalał na punkcie tego kawowego deseru, więc i ja przygotowałam swoją wersję. Nie za bardzo przepadam za kawą rozpuszczalną, ale za to uwielbiam Inkę, która również świetnie się nadaje. Przygotowanie jest proste, ale należy pamiętać o proporcjach, kawy, wody i cukru - powinny wynosić 1:1:1. Do mleka dodałam klika suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej dzięki, której uzyskałam błękitne mleko.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 330
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 330
Składniki
Inkę, cukier i wodę ubijamy najlepiej za pomocą robota kuchennego. Ubijanie wtedy zajmie na 2-3 minuty. Można ubić również trzepaczką, ale wtedy należy dłużej ubijać. Mleko podgrzewamy z dodatkiem Butterfly Pea Tea, czekamy, aż się zaparzy i zabarwi na niebiesko. Na dno szklanek wsypujemy po rozkruszonym kwiatku klitorii, dodatkowo zabarwi nam mleko. Następnie wlewamy mleko, a na wierzch wykładamy piankę kawową. Wierzch posypałam rozkruszonym kwiatkiem klitorii oraz przybrałam pączkiem bratka. Porady: Deser można podawać zarówno na ciepłym mleku jak i na zimnym z kostkami lodu.