Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Danisze z wiśniami"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5341
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5341
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Jajko wymieszaj z mlekiem. Do miski wsyp 45 dag mąki, drożdże, cukier, wymieszaj. Dodaj zimne kawałki masła i miksuj powoli, aż do połączenia składników. Dodaj płynne , wymieszaj. Przykryj folią, odstaw do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto pozostaw w temp. pokojowej przez godzinę. Rozwałkuj na kwadrat ok. 50x50 cm, podsypując mąką. Złóż ciasto na 3 części, jak list (zgięte boki mają być na dole i górze). Ciasto odwróć o 90 stopni i ponownie wałkuj na kwadrat (zgięte boki będą po prawej i lewej stronie). Czynność powtórz trzykrotnie.
Rozmrożone wiśnie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 5 mm i wytnij mniejsze prostokąty. Jedną połowę prostokąta natnij nożem w poprzek w 2-3 miejscach, na drugiej rozłóż nadzienie.
Złóż lekko dociskając boki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 60 min do wyrośnięcia. Wierzchy posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 25 min w temp. 180°C.
Fot. 123RF (3)Źródło: Świat i Ludzie