Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser do złudzenia przypominający w smaku wedlowskie ptasie mleczko. Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach :-)
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34020
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 456
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1731
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 18
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10243
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34020
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 456
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1731
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 18
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10243
Składniki
Polewa czekoladowa: Do małej miseczki należy wsypać żelatynę i zalać gorącą (nie wrzącą wodą). Mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Do garnka wlać śmietankę, dodaj masło, kakao i cukier. Podgrzewać całość na małym ogniu, mieszając aż masa zrobi się jednolita. Gorącą żelatynę wlać do kakaowe masy i dobrze wymieszać. Polewa nie stężeje w ciągu 20 minut. W tym czasie należy przygotować masę piankową i blachę. Spód formy (30 x 23cm) wyłozyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wylać trochę ciepłej polewy i rozprowadzić równomiernie pędzelkiem. Masa piankowa: Żelatynę należy zalać gorącą wodą i mieszać do jej rozpuszczenia, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Jajka sparzyć krótko wrzątkiem i odzdzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę (ok. 3 min.), następnie należy dodawać stopniowo cukier, za każdym razem ubijając do jego rozpuszczenia się. Kiedy cukier jest rozpuszczony, a masa idealnie sztywna i lśniąca, nalezy dodać sok z cytryny i aromat waniliowy, krótko zmiksować. Letnią żelatynę wlewać strumieniem do masy, krótko miksować do połączenia się składników (uwaga, masa szybko gęstnieje). Gotową masę piankową szybko wyłozyć na zastygniętą polewę, wyrównać. Wstawić do lodówki na ok. 10 min. Wylać pozostałą polewę (jeśli zrobiła się za bardzo gęsta, należy chwilke ją podgrzać mieszając) i wyrównać. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)