Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser bezowy"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 86
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3328
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1175
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 86
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3328
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1175
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 st. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W suchej, czystej misce ubij na sztywno białka. Stopniowo dodawaj cukier puder, aromat waniliowy i skrobię kukurydzianą. Dalej mieszaj trzepaczką, aż piana będzie błyszcząca i gładka.
Małe ilości piany nakładaj łyżeczką na przygotowane blachy (możesz też przełożyć pianę do rękawa cukierniczego i wyciskać beziki). Susz bezy około 90 minut, zostawiając drzwiczki piekarnika lekko uchylone. Wyjmij bezy i pozostaw do ostygnięcia.
W czasie gdy bezy będą się suszyły, przygotuj wiśnie. Wsyp je do rondelka (bez rozmrażania) i posyp brązowym cukrem. Duś na małym ogniu, często mieszając, około 10 minut. Zdejmij z ognia, ostudź owoce.
Kremówkę ubij na sztywno. Jogurt typu greckiego zmiksuj z cukrem kryształem do smaku (jeśli chcesz, możesz także dodać cukier waniliowy lub aromat). Delikatnie połącz z kremówką.
Przygotuj sześć szklanych pucharków lub salaterek. Do każdego naczynia układaj kolejno warstwy wysuszonych bezików, masy śmietanowo-jogurtowej oraz wiśni. Postępuj tak, aż do wyczerpania składników. Deser najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, zanim bezy zdążą zmięknąć. Nakładaj go więc tuż przed podaniem.
porcji, czas ok. 110 min; porcja – 350 kcal, cena 2,70 złŹródło: Świat kobiety