Do góry

Desery Przepis na:

Deser z truskawkami

Deser z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1194

Dodano:

Odsłon: 76

Jogurtowy deser z truskawkami, galaretką i kruchymi ciastkami.

Składniki

  • Jogurt typu greckiego 500 g
  • Żelatyna 3 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g każde
  • Miód 1 łyżka
  • Dowolne kruche ciastka 8 szt.
  • Truskawki 12 szt.
  • Galaretka truskawkowa 1 opakowanie
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser z truskawkami

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć i odstawić.

  2. Ciastka pokruszyć do pucharków lub szklanek.

  3. Żelatynę zalać kilkoma łyżeczkami gorącej wody i odstawić na chwilę.

  4. Jogurt wymieszać z cukrem wanilinowym i miodem.

  5. Zalaną wodą żelatynę mieszać do rozpuszczenia. Dodać łyżkę przygotowanego w poprzednim etapie jogurtu i dokładnie wymieszać. Dodać kolejną łyżkę i ponownie wymieszać. W ten sposób dodać do rozpuszczonej żelatyny około pół szklanki jogurtu, następnie wlać żelatynę wymieszaną z jogurtem do pozostałej części jogurtu i od razu dokładnie wymieszać.

  6. Jogurt z żelatyną wlać do pucharków na warstwę ciastek.

  7. Truskawki osuszyć, usunąć z nich szypułki i do każdego pucharka włożyć trzy owoce.

  8. Tak przygotowane desery wstawić do lodówki na około 30 minut.

  9. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego wystudzenia.

  10. Do każdego pucharka wlać wystudzoną galaretkę.

  11. Desery wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń