Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na popularne pucharki deserowe. Deserki te stanowią fantastyczne połączenie smaków: lekko kwaskowa galaretka balansowana jest przez słodki, kremowy budyń, w którym można wyczuć też nutkę wanilii, a całość tonowana jest przez bitą śmietanę. Myślę, że jest to wyborna propozycja dla każdego deserowego łasucha, a także świetny sposób na zrobienie wyśmienitego deseru z małej ilości owoców.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 349
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54761
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2960
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 615
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 631
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 349
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54761
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2960
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 615
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 631
Składniki
Przygotuj galaretkę. Zagotuj połowę potrzebnej wody, wsyp galaretkę, wymieszaj i dodaj zimnej wody. Odstaw do wystudzenia.
Pokrój umyte i odszypułkowane truskawki wedle uznania.
Do pucharków włóż po dwa połamane paluszki biszkoptowe. Do każdego pucharka wlej łyżkę sherry. Gdy biszkopty wchłoną sherry, ułóż truskawki na biszkoptach.
Gdy galaretka przestygnie, zalej nią biszkopty i truskawki, tak żeby były przykryte. Odstaw do lodówki do zastygnięcia galaretki.
Przygotuj budyń. Do połowy mleka dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj, by pozbyć się grudek.
Do rondelka wlej resztę mleka. Dodaj cukier i przemieszaj. Rondelek z mlekiem i cukrem postaw na średnio niskim ogniu i zagotuj, stale mieszając. Do gorącego mleka dodaj masę z żółtek i podgrzewaj, mieszając intensywnie, aż całość zgęstnieje. Przelej budyń do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Gdy galaretka stężeje, a budyń przestygnie, przełóż budyń do pucharków.
Udekoruj deserki bitą śmietaną, biszkoptami i truskawkami.
Smacznego!