Do góry

Desery Przepis na:

Domek z piernika.

Przepis dnia 2013-12-08
Domek z piernika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8450

Dodano:

Odsłon: 5515

Kilka dni temu zachwycił mnie domek z piernika z bloga http://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika/postanowiłam zrobić coś podobnego. To jest mój pierwszy w życiu domek, i wiem że nie ostatni :DDD

Składniki

  • Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 250 g margaryny (masła)
  • 250 g miodu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • czubata łyżka przyprawy do piernika
  • lukier: 1 białko
  • szklanka cukru pudru przesianego
  • dodatkowo: kilka czekoladowych drażetek, kilka cukierków choinkowych, barwnik
3-4 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy miód z margaryną i cukrem, do rozpuszczenia cukru, studzimy. Do przesianej mąki dodajemy kakao, sodę i przyprawę do piernika mieszamy. Do wystudzonej masy dodajemy jajko i ucieramy, wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Wstawiamy nasze ciasto do lodówki, u mnie stało całą noc.
    Z papieru robimy sobie szablon naszego domku. U mnie ściana boczna wysoka 10,5 x 10,5 x 15 cm, ściana boczna szeroka 10,5 x 15 cm, dach 19 x 11 cm, podstawa 25 x 28 cm.
    Wałkujemy nasze ciasto na papierze do pieczenia, wtedy przenosząc nie rozciągnie nam się, wycinamy nasze kształty pamiętamy o wycięciu otworów okiennych i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

  2. Z ciasta również możemy zrobić dachówki, czyli kółeczka przecięte na połowę, kilka choinek, komin, płotek, był też bałwanek ale nie zmieścił się na podstawce :)
    W nasze okienka wsypałam pokruszone cukierki ale nie rozpuściły się, więc roztopiłam je w odrobinie wody, dodałam niebieski barwnik i wlałam nasz karmel cukierkowy w upieczone części, tak powstały okienka.

  3. Najpierw roztopiłam cukier i karmelem przyklejałam dachówki do dachu, ale jest to trochę niebezpieczne dla naszych palców:)
    Robimy lukier, białko ubijamy na sztywno wsypujemy cukier puder ( nawet może wejść 1,5 szklanki) i ubijamy przez chwilę, musi być bardzo gęsty. Wszystko zależy jakiej wielkości jest białko. Dekorujemy ścianki, choinki, zostawiamy by zaschło.
    Pod naszą podstawę wycięłam z kartonu taki sam kształt by potem cały domek lepiej się transportowało.
    Zaczynamy kleić nasz domek, podpierałam go wykałaczkami by zbytnio się nie przechylał.

  4. Na sam koniec przyklejamy pozostałe elementy i dekorujemy jak nam tylko wyobraźnia podpowiada. Do całego domku poszedł mi lukier z 2 małych białek i 2 szklanek cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (37)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

limetka 12 grudnia 2013 CUDOWNY ! ! !
POWINNAŚ TAKIE SPRZEDAWAĆ ! ! !
JA JESTEM PIERWSZA CHĘTNA ;-D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 11 grudnia 2013 Śliczny...zadbałaś o każdy,nawet najmniejszy szczegół.Podziwiam Twój talent :-) GRATULUJĘ
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wisienka1986 10 grudnia 2013 Super! A da się go zjeść od razu po upieczeniu? Nie jest twardy? I na długo pozostaje świeży? Zrobiłabym go na Wigilię, ale nie wiem kiedy się za niego zabrać:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 08 grudnia 2013 Wszyskie ochy i achy juz zostaly powiedziane ,ja krotko GRATULCjE ,pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 grudnia 2013 Najwyzsza nagroda Smakera dla Ciebie nie jakies powrózka czy coś tam ,ale szkoda,ze tu nie ma czegoś takiego.Dziewczyno jestes wielka! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 05 grudnia 2013 Jeszcze raz wszystkim dziękuję za tak miłe komentarze :)))) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 grudnia 2013 Śliczny i nawet przed wejściem odśnieżone:) zadbałaś o każdy detal

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń