Do góry

Desery Przepis na:

Domek z piernika

Domek z piernika

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 745

Dodano:

Odsłon: 280

W pełni jadalny domek z piernika. W te święta był piękną, świecącą ozdobą stołu :) To także świetny pomysł na podarunek dla bliskiej osoby. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu i pracy, ale efekt jest tego wart. Dzięki takiej ozdobie świąteczny stół jest niebanalnie i pięknie udekorowany.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 120 g masła
  • Lukier:
  • 2 białka
  • 2 szklanki (250 ml) cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domek z piernika

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać elementy domku i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Jako postawę wykroić prostokąt o kilka centymetrów większy, niż podstawa domku. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 12 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  2. Lukier: Jajka wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białka od żółtek. Białka zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.
    Najpierw udekorować wszystkie elementy domku (ściany, dach, drzwi itd.). Następnie krótszą i dłuższą ścianę przymocować do podłoża sporą ilością lukru za pomocą rękawa cukierniczego lub grubego woreczka strunowego z odciętym rogiem. Lukrem skleić wewnątrz i zewnątrz obie ściany pod równym kątem i pozostawić do wyschnięcia. W środek można wstawić np. szklankę jako podpórkę. W ten sam sposób zlepić pozostałe dwie ściany oraz dach. Na końcu przymocować za pomocą lukru pozostałe elementy np. drzwiczki i/lub okiennice.

  3. Rady: Do przygotowania domku użyłam gotowych foremek na domek z piernika. Jeśli nie macie takich, z powodzeniem możecie przygotować szablon ścian i dachu na kartce papieru czy tekturze i wykrawać nożem elementy z rozwałkowanego ciasta.
    Domek można dekorować za pomocą rękawa cukierniczego z tylką z najmniejszym otworem lub (tak jak ja) woreczkiem strunowym z odciętą malutką dziurką w rogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń