Do góry

Desery Przepis na:

Domowe ciasto ze śliwkami

Domowe ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2363

Dodano:

Odsłon: 2120

Słodkie, owocowe - można się od niego uzależnić :) Jest po prostu doskonałe. Robi się je szybko – pomimo, że ciasto trzeba zagnieść. Jest słodkie, wilgotne, dzięki owocom i słodkie – jak dla mnie ciasto idealne!

Składniki

  • Mąka - 500 g
  • Śmietana 18% - 1/2 szkl.
  • Margaryna - 250 g
  • Cukier - 1 szkl.
  • Jajka - 1 szt.
  • Żółtko - 3 szt.
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • PIANA:
  • Białka - 3 szt.
  • Cukier - 1/2 szkl.
  • Mąka - 2 łyżki
  • DODATKOWO:
  • Śliwki - ok. 1 kg
  • Cukier puder - do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe ciasto ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta zagniatamy (margaryna zimna). 2/3 ciasta wykładamy na prostokatną blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto trochę się klei do rąk, dlatego ręce oprószam mąką). Na górę układamy połówki śliwek - skórką do dołu. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki mąki, miksujemy i wykładamy na śliwki. Na pianę rwiemy kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń