Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe faworki"
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 946
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23097
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 946
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23097
Składniki
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem i solą, dodać żółtka, spirytus i śmietanę, zagnieść. Ciasto przenieść na stolnicę, zbijać wałkiem ok. 15-20 minut. Rozbite ciasto zwinąć w kwadrat i znów rozbić. Im dłużej będzie zbijane, tym bardziej faworki będą kruchuteńkie, z dużą ilością bąbelków. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką – im mniej mąki, tym lepiej.
Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 3 cm, następnie w prostokąty. W każdym zrobić nożem pionowe nacięcie, przeciągnąć przez otwór jeden z końców. Gotowe faworki smażyć w głębokim tłuszczu (jak frytki) przewracając ze strony na stronę, by zyskały złocisty odcień. Po wyjęciu z tłuszczu (najlepiej łyżką cedzakową) osączyć na ręczniku papierowym, obficie posypać cukrem pudrem. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wymieszaj puder z opakowaniem cukru waniliowego albo łyżką cynamonu, a faworki nabiorą wyjątkowego smaku.Źródło: Twoje Imperium