Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas karnawału to czas domowych wypieków. Zapraszam więc na przepis na słodkie, chrupiące i niesamowicie smaczne faworki.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 104
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 100
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 104
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 100
Składniki
W dużej misce miksujemy żółtka z cukrem pudrem, w drugiej mieszamy mąkę ze śmietaną. Do żółtek dodajemy łyżkę spirytusu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wraz ze śmietaną i dobrze mieszamy.
Stolnice podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Zagniatamy je by było elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto wybijamy drewnianym wałkiem przez 10 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części. Pierwszą dokładnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy z niej prostokąty o wymiarach ok 2x6cm i robimy małe nacięcie w środku. Przez powstałą dziurkę przekładamy jedną połowę ciasta. Tak przygotowujemy faworki z pozostałych 3 części ciasta.
W garnku ostrożnie rozgrzewamy olej. Smażymy faworki przez około 0,5 minuty z każdej strony (musza być rumiane) i przekładamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem.