Do góry

Desery Przepis na:

Domowe Gofry Churros na maślance

Domowe Gofry Churros na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1006

Dodano:

Odsłon: 3519

Ostatnio kupiłam gofrownicę i postanowiłam ją przetestować. A że bardzo lubię churros i wszelkiego rodzaju faworki pomyślałam, że mogę spróbować połączenia gofrów właśnie z churros.

Składniki

  • 2 szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki cukru i 2 łyżki cynamonu (do obsypania gofrów)i łyżeczka roztopionego masła
  • Do podania: dodatkowo wedle uznania np. lody, syrop czekoladowy, klonowy etc.
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe Gofry Churros na maślance

Przygotowanie

  1. W misce ubijamy maślankę, jajka, 6 łyżek roztopnionego masła i cukier brązowy. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sól i ubijamy do jednolitego połączenia wszystkich składników. Następnie ubitą masępozostawiamy na 10 minut.

  2. Nagrzewamy gofrownicę i nakładamy porcje ciasta. Na pierwszy rzut gofrów na początku wylało mi się za dużo ciasta.

  3. Proponuję nie przesadzać z ilością ciasta na gofry. Lepiej wylać odrobinę mniejsze porcje, by potem nie męczyć sięz bałaganem

  4. Gofry przygotowujemy zgodnie z instrukcjami obsługi naszej gofrownicy. Moje gofry były gotowe w przeciągu 6-7 minut.

  5. Gofry obtaczamy w mieszance cynamonu i cukru. Polewamy następnie roztopnionym masłem i podajemy z innymi ulubionymi dodatkami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 września 2017 Bardzo ciekawe połączenie. Przepis do wypróbowania, bo już po spojrzeniu na fotę ślinka leci :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń