Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe krówki ciągutki to tak naprawdę jeden z powodów do słodkiego powrotu do dzieciństwa. Do dziś pamiętam smak i urok krówek ciągutek.Tym razem jednak bazą moich domowych krówek ciągutek będzie mieszanka słodkiej śmietany i mleka. Bo tak naprawdę to od nas zależy z czego i jakie proporcje użyjemy to przygotowania naszych domowych krówek. Jedno jednak mogę wam zagwarantować - smakują zdecydowanie lepiej niż krówki ze sklepu. Polecam!
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 173
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 170
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 448
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 108
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 173
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 170
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 448
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 108
Składniki
Mleko i śmietanę wyjmujemy 30 minut przed gotowaniem. Mleko, śmietanę, cukier i masło umieszczamy w garnku z grubym dnem. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od chwili, gdy mleko i śmietana z masłem i cukrami się zagotuje mieszamy około 20 minut na średnim ogniu lub 35-40 minut na małym. Uważamy przy tym, aby nie przypalić masy. Gdy masa zacznie ciemnieć to gotujemy około 6 minut na średnim ogniu lub 8 minut na małym ogniu.(im masa będzie bardziej ciemna tym krówki będą bardziej kruche). Gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem śniadaniowym. Studzimy. Gdy masa wystygnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny(przed włożeniem kroimy na małe prostokąty). Krówki zawijamy w papier lub celofan.