Do góry

Desery Przepis na:

Domowe krówki ciągutki

Domowe krówki ciągutki

Autor:

Przepisów i artykułów: 268 Ocena: 1589

Dodano:

Odsłon: 1685

Domowe krówki ciągutki to tak naprawdę jeden z powodów do słodkiego powrotu do dzieciństwa. Do dziś pamiętam smak i urok krówek ciągutek.Tym razem jednak bazą moich domowych krówek ciągutek będzie mieszanka słodkiej śmietany i mleka. Bo tak naprawdę to od nas zależy z czego i jakie proporcje użyjemy to przygotowania naszych domowych krówek. Jedno jednak mogę wam zagwarantować - smakują zdecydowanie lepiej niż krówki ze sklepu. Polecam!

Składniki

  • mleko 3,2% 250 ml
  • śmietana 30 % 250 ml
  • masło 50 g
  • cukier 50 g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Domowe krówki ciągutki

Przygotowanie

  1. Mleko i śmietanę wyjmujemy 30 minut przed gotowaniem. Mleko, śmietanę, cukier i masło umieszczamy w garnku z grubym dnem. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od chwili, gdy mleko i śmietana z masłem i cukrami się zagotuje mieszamy około 20 minut na średnim ogniu lub 35-40 minut na małym. Uważamy przy tym, aby nie przypalić masy. Gdy masa zacznie ciemnieć to gotujemy około 6 minut na średnim ogniu lub 8 minut na małym ogniu.(im masa będzie bardziej ciemna tym krówki będą bardziej kruche). Gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem śniadaniowym. Studzimy. Gdy masa wystygnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny(przed włożeniem kroimy na małe prostokąty). Krówki zawijamy w papier lub celofan.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń