Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na tradycyjne lody, takie jakie mogliśmy zajadać w PRLu, gdy nie znano żadnych proszków, zagęstników i emulgatorów. Lody na bazie żółtek, mleka i śmietanki - cud miód, który jest dostępny teraz dla nas w domu i nie musimy używać żadnej maszyny. Serdecznie polecam :-) Z podanych proporcji wychodzi ok. 1 litr lodów.
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 165
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1723
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 329
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 165
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1723
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 329
Składniki
Zaczynamy od zagotowania mleka ze śmietanką i cukrem z prawdziwą wanilią. Po zagotowaniu studzimy. Żółtka wraz cukrem miksujemy do białości. Następnie na najwolniejszych obrotach partiami dolewamy wystudzone mleko ze śmietanką i cukrem z prawdziwą wanilią. Gdy wszystko się już zmiksuje, wtedy przelewamy do garnka. Ostrożnie podgrzewamy przez 10-15 minut uważając by nie zagotować. Następnie znów studzimy. Wystudzoną masę przelewamy do plastikowego pojemnika i chowamy do zamrażalnika na 2 godziny. Następnie wyjmujemy i mieszamy i znów chowamy do zamrażalnika na półtorej godziny. Wyjmujemy i znów mieszamy i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinę. I tak jeszcze raz a następnie chowamy do zamrażalnika na całą noc. Na następny dzień, nim zaczniemy nakładać gałki lodów - warto trochę wcześniej wyjąć pojemnik, by lody trochę odtajały. Są przepyszne. Smacznego :-)