Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pączki, które w domu uwielbiamy najbardziej! Są mniej puszyste niż kupne, bardziej zbite, dokładnie takie jak robiła niegdyś moja babcia. Nadziane marmoladą różaną smakują rewelacyjnie!
Wysoki garnek, szpryca do nadziewania
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Masło rozpuszczamy, mleko lekko podgrzewamy. Mleko mieszamy z masłem i drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, żółtka, jajka, sól, spirytus. Zarabiamy mikserem do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na około 1cm. Wycinamy szklanką pączki i odstawiamy je na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W wysokim garnku podgrzewamy tłuszcz do smażenia. Odpowiednia temperatura to 170-180 stopni. Pączki smażymy partiami, na niedużym ogniu, aż ładnie zarumienią się z obu stron. Po smażeniu wykładamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy ulubioną marmoladą za pomocą szprycy. Przed podaniem pączki posypujemy cukrem pudrem. Pączki najlepszą są na świeżo, a jeszcze ciepłe to wręcz bajka!