Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po upieczeniu korzennego tortu pozostało trochę białej czekolady i żurawiny. W ciągu kilku minut powstały z nich pyszne praliny, które ozdobnie zapakowane nadają się również na prezenty. Jeśli nie mamy specjalnych foremek na praliny, można wykorzystać pojemniki na kostki lodu.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 19
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 134
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 593
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 19
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 134
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 593
Składniki
Pokroic zurawine na male kawalki, dodac likwor wisniowy, dobrze wymieszac i odstawic na 30 minut. Jesli wolimy wersje bezalkoholowa, mozna namoczyc zurawine w wodzie z kilkoma kroplami aromatu rumowego.
Pokroic czekolade na małe kawalki i roztopic polowe w kapieli wodnej na malym ogniu ( do max. 40° C) Mieszac od czasu do czasu. Gdy czekolada sie rozpusci, wyjac naczynie z kapieli wodnej, dodac pozostala czekolade z tluszczem kokosowym i miszajac rozpuscic wszystko do powstania gladkiej masy. Do napelniania foremek pralinowych idealna jest temperatura 25-26 ° C.
Wlac po 1 lyzeczce masy czekoladowej do foremek pralinowych lub pojemników do kostek lodu, dodac 1/2 lyzeczki zurawiny i wypelnic reszte foremki pozostala masa czekoladowa. Opcjonalnie mozna przed wypelnieniem foremek wymieszac zurawine z masa czekoladowa, ale wtedy zurawina bedzie w pralinie bardziej widoczna. Gdy cała foremka zostanie wypełniona, usunac nadmiar masy czekoladowej szpachelka lub skrobakiem do ciasta, aby dno praliny pozostalo równe i gladkie.
Wypelnione foremki wstawic do zamrażarki na 15 minut, a nastepnie na około 1 godz. do lodówki. Po wyjeciu pralin z formy można je ozdobic czekolada.