Do góry

Desery Przepis na:

Domowe rogale marcińskie

Domowe rogale marcińskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1823

Dodano:

Odsłon: 8955

Nie mogę powiedzieć że to szybki w zrobieniu deser. Wprost przeciwnie schodzi przy nim sporo czasu ale WARTO, na prawdę warto. Trzeba pamiętać żeby dobrze zorganizować sobie pracę i poukładać etapy wykonania. Mnie ponieważ zaczęłam cały proces od wykonania golden syrupu i masy marcepanowej a potem dopiero zabrałam się za ciasto zeszło bardzo dużo czasu, dużo za dużo.

Składniki

  • Ciasto drożdżowo-francuskie: 1 szklanka ciepłego mleka
  • 12 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3,5 szklanki pszennej mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g masła w temp. pokojowej ( z tego 2 łyżki odkładamy do ciasta)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowo-francuskie:

    Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników. Pod koniec dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrabiamy składniki bardzo krótko, tylko do połączenia - ciasto powinno nadal się lepić. Z ciasto formujemy w prostokąt, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
    Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x15 cm, tak aby krótsze końce stanowiły górę i dół. Pozostałą ilość masła (po odjęciu 2 łyżek które wcześniej rozpuszczone dodaliśmy do ciasta) rozsmarowujemy na cieście pozostawiając marginesy. Składamy 1/3 ciasta do góry, potem górną część w dół tak aby ta część przykryła to złożenie. Dobrze sklejamy brzegi i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x17 cm. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 min. Proces wałkowania i składania powtarzamy 3 razy. Po ostatnim wałkowaniu ciasto schładzamy w lodówce min 5 godzin (ja chłodziłam całą noc).

  2. Nadzienie:

    300 g białego maku
    100 g masy marcepanowej
    3/4 szklanki cukru pudru
    100 g orzechów włoskich
    100 g migdałów
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    3 pokruszone podłużne biszkopty
    dodatkowo:
    2,5 szklanki mleka
    Dzień przed wykonaniem rogalików mak zalewamy 2 szklankami gorącego mleka i gotujemy jeszcze przez 5-10 min na minimalnym ogniu tak żeby mak tylko migotał. Zdejmujemy z ognia.
    Migdały zalewamy w miseczce 1/2 szklanki gorącego mleka.
    I mak i migdały zostawiamy w takiej formie na noc. Następnego dnia migdały odcedzamy z mleka i osuszamy a mak przesypujemy na sito o bardzo drobnych oczkach i delikatnie odciskamy z nadmiaru mleka.

    Mak, migdały i orzechy dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa zakładając najdrobniejsze sitko.
    Masę marcepanową rozcieramy z cukrem pudrem przy pomocy miksera, dodajemy zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptów i skórkę pomarańczową. Dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.

  3. Przed przystąpieniem do robienia rogalików ciasto wyciągamy z lodówki na 20 min. wcześniej. Wałkujemy na prostokąt o wymiarach 65x34 cm. dzielimy na 2 długie prostokąty i następnie dzielimy na trójkąty. Nakładamy masę makową i zwijamy (pod koniec zwijania nożem robimy nieduże nacięcie)

  4. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 45 min do wyrośnięcia.

    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    Wyrośnięte rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem i pieczemy ok 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z termoobiegiem. Rogale muszą się zezłocić.

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru ( ja dałam pół na pół z cukrem muscovado)
    2-3 łyżki gorącej wody
    Składniki lukru rozcieramy do gładkości a gęstość regulujemy ilością wody i cukru

    Gorące rogaliki polewamy lukrem i jeżeli chcemy posypujemy posiekanymi orzechami bądź migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń