Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe tiramisu"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 459
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 113
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 459
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 113
Składniki
Na ciasto: jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, dodać po jednym żółtku, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt trzymać w piekarniku aż do wystygnięcia, potem przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem (jajka przed rozbiciem należy sparzyć!) na białą puszystą masę. Ubijając, dodawać porcjami schłodzony ser mascarpone. Gotową masę schładzać przez ok. godzinę.
Przygotować poncz. Nasączyć nim jedną połowę biszkoptu, następnie rozłożyć na cieście szpatułką krem, oprószyć przez sitko kakao, przykryć drugim biszkoptem, także nasączyć ponczem, rozłożyć krem, obficie posypać kakao. Przed podaniem schładzać co najmniej 4 godziny.
ok. 300 minutŹródło: Twoje Imperium