Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy kisiel porzeczkowy jest bardzo orzeźwiający w upalne dni. Wzbogacony dodatkiem owoców sezonowych stanowi pyszny deser. Do kisielu dodałam truskawki ale równie dobrze mogą to być inne owoce.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2472
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2472
Składniki
Porzeczki /mogą być białe i czerwone/ opłukujemy, odsączamy i oczyszczamy z szypułek. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy porzeczki, ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3-4 min. i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie odcedzamy i owoce przecieramy przez sito by pozbyć się pesteczek i skórek owocowych. Przecier porzeczkowy ponownie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pozostałej wodzie /0,5 szklanki/ i dodajemy do gotującego się przecieru. Ciągle mieszając zagotowujemy. W pucharkach, salaterkach lub innych naczyniach układamy owoce i zalewamy je przygotowanym kisielem. Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia, możemy też mocno schłodzić w lodówce lub podać na ciepło.