Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy kisiel porzeczkowy jest bardzo orzeźwiający w upalne dni. Wzbogacony dodatkiem owoców sezonowych stanowi pyszny deser. Do kisielu dodałam truskawki ale równie dobrze mogą to być inne owoce.
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7746
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2933
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1118
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1165
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7746
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2933
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1118
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1165
Składniki
Porzeczki /mogą być białe i czerwone/ opłukujemy, odsączamy i oczyszczamy z szypułek. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy porzeczki, ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3-4 min. i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie odcedzamy i owoce przecieramy przez sito by pozbyć się pesteczek i skórek owocowych. Przecier porzeczkowy ponownie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pozostałej wodzie /0,5 szklanki/ i dodajemy do gotującego się przecieru. Ciągle mieszając zagotowujemy. W pucharkach, salaterkach lub innych naczyniach układamy owoce i zalewamy je przygotowanym kisielem. Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia, możemy też mocno schłodzić w lodówce lub podać na ciepło.