Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy kisiel porzeczkowy jest bardzo orzeźwiający w upalne dni. Wzbogacony dodatkiem owoców sezonowych stanowi pyszny deser. Do kisielu dodałam truskawki ale równie dobrze mogą to być inne owoce.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100082
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1961
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5813
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5809
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100082
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1961
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5813
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5809
Składniki
Porzeczki /mogą być białe i czerwone/ opłukujemy, odsączamy i oczyszczamy z szypułek. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy porzeczki, ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3-4 min. i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie odcedzamy i owoce przecieramy przez sito by pozbyć się pesteczek i skórek owocowych. Przecier porzeczkowy ponownie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pozostałej wodzie /0,5 szklanki/ i dodajemy do gotującego się przecieru. Ciągle mieszając zagotowujemy. W pucharkach, salaterkach lub innych naczyniach układamy owoce i zalewamy je przygotowanym kisielem. Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia, możemy też mocno schłodzić w lodówce lub podać na ciepło.