Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kisiel to bardzo popularny deser, można go łatwo zrobić z wielu owoców. Dzisiaj jednak proponuje Wam przepyszny kisiel z żurawiny. Kisiel o pięknym kolorze, wspaniałym smaku i zdrowy. Taki domowy kisiel to łatwy do przygotowania deser, który na pewno będzie mniej kaloryczny od innych kupnych deserów. Kisiel z żurawiny to również świetna propozycja wigilijnego lub świątecznego deseru.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6436
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114833
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6436
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114833
Składniki
Żurawinę zalać 3 szklankami wody i zagotować. Gotować dziesięć minut od zagotowania. Do gotującej się żurawiny dodać goździki i jeszcze chwile pogotować.
iedy żurawina zmięknie i zacznie się rozpadać, garnek zdjąć z grzania i żurawinę wraz z sokiem przetrzeć przez sito. Do tak przygotowanej żurawiny dodać miód, dobrze wymieszać i ponownie zagotować.
W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się płynu żurawinowego. Całość dobrze wymieszać i pogotować następne dwie minuty. Gęstniejący kisiel przelać do miseczek. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!