Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i szybki przepis na pyszny, rozpływający się w ustach kopiec kreta. Przepis sprawdzony przeze mnie już kilkakrotnie nigdy mnie nie zawiódł. Ciasto zawsze smakuje wybornie:) Uda się nawet tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem:)) Polecam:))
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91034
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38403
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 299
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91034
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38403
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 299
Składniki
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 170 st. C, grzanie: góra, dół. Do dużej miski wbić 3 jajka, dodać do nich olej rzepakowy, mleko, cukier puder i roztrzepać delikatnie widelcem. W drugiej misce umieścić mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 – 50 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Ostudzone ciasto położyć na paterze i wydrążyć ciasto na głębokości ok. 1 cm, zostawiając ok. 1 cm brzegu ciasta. Wydrążone ciasto pokruszyć i zostawić do posypania ciasta.
Krem śmietankowy: Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder i ziarenka wanilii umieścić w dużym naczyniu i ubić mikserem do zgęstnienia. Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Banany przekroić wzdłuż na pół i poukładać obok siebie na wydrążonym cieście czekoladowym. Skropić sokiem z cytryny. Na banany wyłożyć krem śmietankowy i uformować z niego kopiec. Pokruszonym ciastem czekoladowym obsypać dosyć gęsto kopiec z kremu śmietankowego. Delikatnie docisnąć okruszki ciasta do kremu. Kopiec kreta włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przechowywać w lodówce. Smacznego!