Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej przez gęste sitko z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z cukrem. Jogurt zmiksuj z bananem i wodą. Mieszaj wszystkie ciasta, aż dobrze się połączą. Wyrabiaj tak długo, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Ciasto możesz odstawić na kilkanaście minut.
Rozgrzej olej. Ciasto nałóż do szprycy z gładką tylką (czyli zakończeniem szprycy). Wprost do gorącego oleju wyciskaj donaty. Smaż na rumiano z obu stron, przewracając je drewnianą łyżką – uważaj, by olej nie chlapał! Usmażone ciastka wyłóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu.
Lukier: zagotuj wodę z cukrem i octem. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Lukier podziel na połowę, do jednej wsyp kakao, a do drugiej wlej sok, wymieszaj. Nałóż na donaty, dopiero gdy lekko przestygną. Od razu posyp posypką, by dobrze się „przykleiła”.Źródło: Naj