Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drezdeński specjał z rodzynkami"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 147
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 147
Składniki
Pistacje drobno posiekaj, wymieszaj z rodzynkami. Polej likierem morelowym i odstaw na kilkanaście minut. Masę marcepanową pokrój w drobniutką kosteczkę albo zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj 15 dag masła, cukier, cukier waniliowy oraz sól. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Dodaj posiekane pistacje z rodzynkami oraz marcepan (jeśli chcesz, możesz dołożyć także posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową). Przemieszaj. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie wyrób.
Z ciasta uformuj struclę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 70 minut.
Pozostałe masło stop, przestudź. Upieczoną struclę odstaw na ok. 20 minut, by lekko przestygła. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj ok. 1/4 masła i oprósz ok. 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier puder. Udekoruj cienkimi paseczkami skórki pomarańczowej.Źródło: Tina