Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, znika z prędkością światła, łatwe i niewymagające zagniatania ciasto drożdżowe ze śliwkami, idealne dla osób na diecie bezmlecznej i nie tylko ;)
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52201
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16083
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 180
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52201
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16083
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 180
Składniki
Do miski wsypujemy cukier, na który kruszymy drożdże. Następnie wykładamy na to roztrzepane jajka, wlewamy wodę i olej (dokładnie w tej kolejności). Jako ostatnią do miski wsypujemy mąkę. Tak ułożone warstwami składniki odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy drożdże zaczną dobrze "pracować" mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę ( będzie dość płynna ).
Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia. Gdy masa ponownie "ruszy" układamy śliwki.
Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym wcześniej do temperatury 180 st. przez około 50 minut. Po około 30 minutach proponuję przykryć ciasto papierem do pieczenia aby za bardzo się nie zrumieniło.