Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, znika z prędkością światła, łatwe i niewymagające zagniatania ciasto drożdżowe ze śliwkami, idealne dla osób na diecie bezmlecznej i nie tylko ;)
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8891
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21812
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 477
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8891
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21812
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 477
Składniki
Do miski wsypujemy cukier, na który kruszymy drożdże. Następnie wykładamy na to roztrzepane jajka, wlewamy wodę i olej (dokładnie w tej kolejności). Jako ostatnią do miski wsypujemy mąkę. Tak ułożone warstwami składniki odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy drożdże zaczną dobrze "pracować" mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę ( będzie dość płynna ).
Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia. Gdy masa ponownie "ruszy" układamy śliwki.
Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym wcześniej do temperatury 180 st. przez około 50 minut. Po około 30 minutach proponuję przykryć ciasto papierem do pieczenia aby za bardzo się nie zrumieniło.