Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21271
Dodano: 22.03.2020
Odsłon: 1225
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
do miski wsypujemy mąkę, robimy "dołek" wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser i resztę mleka. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto; w razie potrzeby można dosypać, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 12 części. Każdą cześć rozpłaszczamy nakładamy hojnie nadzienia i zlepiamy. układamy na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół; odstawiamy przykryte ściereczką na ok 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: mieszamy jeżyny z cukrem i mąką.
Wszystkie składniki kruszonki razem mieszamy i rozdrabniamy rękoma. Bułeczki posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 20-25 min w 170st. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Dolcevita-in-my-kitchen 01 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Jakie smakolyki :)0 Kto głosował? | Odpowiedz