Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z morelami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z morelami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 1840

Dodano:

Odsłon: 343

Drożdżowe bułeczki z morelami i kruszonką to świetna propozycja na podwieczorek do szklanki mleka. Smacznego.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • Cukier waniliowy,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 100 g masła rozpuszczonego,
  • Około 300 g moreli.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe bułeczki z morelami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kulkę. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy.

    Morele kroimy na pół, pozbywamy się pestki. Układamy na bułeczkach.

    Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy bułeczki.

    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń