Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe pierożki z jabłkami"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 694
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 186
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 694
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 186
Składniki
Drożdże wymieszaj z wodą, łyżką mąki i łyżeczką cukru, odstaw, żeby wyrosły. Do miski przesiej mąkę, dodaj śmietanę, smalec i margarynę o temperaturze pokojowej, 2 żółtka i jedno białko. Wyrób, siekając nożem. Wlej wyrośnięte drożdże, szybko zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 40 min, by stwardniało.
2. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kosteczkę. Posyp cukrem i cynamonem, wymieszaj, lekko podgrzej.
Ciasto rozwałkuj. Wycinaj foremką kółka, nakładaj na nie jabłka, zlepiaj pierożki. Białko roztrzep, posmaruj pierożki. Piecz ok. 30 minut w 180°C. Ciepłe oprósz cukrem pudrem.Źródło: Chwila dla Ciebie