Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe pucharki"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 253
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 253
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, 1 szklanką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zaczyn zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
Jajko zmiksuj z żółtkami i resztą cukru na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, zaczyn, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, spirytus, sól. Wyrabiaj, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Wlej masło i jeszcze raz wymieszaj. Ponownie odstaw na 20 minut, po czym znów wyrób.
Z ciasta uformuj kule, nałóż po łyżeczce konfitury i dokładnie sklej. Kule połóż na blaszce wysmarowanej olejem. Odstaw na 15-20 minut, by wyrosły. Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wystygnięciu udekoruj konfiturą, bitą śmietaną i wisienkami.Źródło: Naj