Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2158

Dodano:

Odsłon: 389

Sezon na wiśnie trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag masła lub margaryny
  • Nadzienie:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

Przygotowanie

  1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy aż powstaną małe grudki, dodajemy oba cukru, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby pięknie wyrosło.

  2. Nadzienie: W połowie mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy. Do przestudzonego dodajemy wiśnie odciśnięte z soku i pokrojone na mniejsze kawałki i dokładnie mieszamy.

  3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, i zawijamy formując rogaliki.

  4. Do pieczenia: Uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ urosną.

  5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

  6. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z podanych składników wyszło mi trzy blaszki rogalików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń