Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe z orzechami"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 211
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34394
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 168
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 211
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34394
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 168
Składniki
Wymieszaj w misce mąkę, jajka, mleko, cukier oraz drożdże instant (możesz wlać 2 łyżki stopionego masła albo oliwy). Sprężynkami miksera zmiksuj , aby powstało gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kwadratową blaszkę (15 na 15 cm) posmaruj masłem, posyp mąką. Włóż ciasto. Na wierzchu gęsto ułóż orzechy laskowe, lekko wciskając je w ciasto. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35 min w temp. 180°C. Serwuj ciepłe na śniadanie lub podwieczorek z mlekiem albo kakao.
Do drożdżowego ciasta najlepiej się nadaje mąka typu 500. Aby ciasto było bardziej puszyste najpierw przesiej mąkę przez sitko. W ten sposób ją napowietrzasz i zarazem usuwasz ewentualne zanieczyszczenia.
Mleko powinno mieć temperaturę ciała ludzkiego, a jeśli używasz drożdży instant podgrzej je do temperatury 45 stopni. Będą lepiej pracowały. Ciasto nabierze pięknego złocistego koloru, jeśli wsypiesz do niego odrobinę szafranu albo kurkumy.
<strong>Przepis przysłała Martyna Kuźma z Węgrowa</strong>Źródło: Relaks