Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka gatunku :) Teraz jest sezon truskawkowy, więc z truskawkami, ale równie pyszne jest z jagodami czy wiśniami.
Smaczne, proste w wykonaniu ciasto ze smakowitymi jabłkami oraz pyszną kruszo...
Odsłon: 273
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 383
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 286
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 523
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3439
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 383
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 286
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 523
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3439
Składniki
Owoce myjemy i jeśli są duże kroimy na połówki, w przypadku wiśni oczywiście drylujemy. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy jedną łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko i 100 g mąki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce, uprzednio przykrywając rozczyn ściereczką, aż podwoi objętość.
. Kiedy rozczyn rośnie, ucieramy żółtka z całym pozostałym cukrem, dodajemy wiśniówkę, śmietanę oraz aromat i szczyptę soli. Rozczyn powinien już być gotowy, wlewamy do niego żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę i roztopione masło i wyrabiamy, a w trakcie tej czynności dosypujemy mąki aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości (ponieważ będą na nim owoce musi być dosyć gęste, żeby się za bardzo nie zapadało). Dobrze wyrobione ciasto będzie się odrywało od miski.
Ciasto wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, na wierzch wykładamy gęsto owoce. Kiedy ciasto rośnie, robimy pokruszkę: szybko łączymy wszystkie jej składniki, ale nie wyrabiamy! Posypujemy na całej powierzchni ciasta.
Ciasto pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 45 minut. Nie należy się przejmować, jeśli na środku ciasto nie wyrośnie tak bardzo jak po bokach, owoce są ciężkie i może się tak stać, ale nie zmienia to w niczym smaku ciasta. Smacznego! Czerwiec, 2010 r.
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt z 4 jaj
Desery
Domowa chałwa
Desery
Ciasto Ferrero Rocher
Desery
Truskawki z bitą śmietaną
Biszkopt z 4 jaj
Przepis na klasyczny, jasny biszkopt z 4 jaj.
Odsłon: 122
Domowa chałwa
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 2375