Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robimy ciasto z większej ilości mąki i mamy dwa rodzaje. Polecam taki sposób:)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 947
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 947
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Składniki
Z drożdży łyżki mąki ,cukru i odrobiny mleka zrobić rozczyn,dać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do miski wsypać mąkę dać wyrośnięty rozczyn,żółtka utarte z cukrem ,mleko i wyrabiać,aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Pod koniec dodać letnie rozpuszczone masło i wyrobić. Ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Przygotować dwie blaszki jedna 25/36 cm druga wąska keksówka ,wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoiło objętość rozłożyć część na jednej blaszcze ,drugą mniejszą część na mniejszej blaszce. Poukładać śliwki wypestkowane oraz rabarbar pokrojony w kostkę. Dać do nagrzanego piekarnika do 60st i podpiekać 10min. Potem zwiększyć temp.do 190 st i piec około 1 godz.
Wyjąć ciasta i dać na wierzch pianę ubitą z białek i posypać cukrem perlistym. Włożyć spowrotem do piekarnika i zapiekać do zrumienienia piany.
Smacznego życzę!