Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowiec rabarbarowy z rozetkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Zalej sokiem wiśniowym. Dodaj 15 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do rabarbaru. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje, odstaw do przestudzenia.
Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Masło stop. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 5 dag cukru, oraz drugi cukier waniliowy. Rozbij 2 jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki z cukrem. Wlej mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj masło. Naczynie z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Blachę 32 x 39 cm posmaruj tłuszczem. Spód wylep ciastem drożdżowym. Rozsmaruj na nim masę rabarbarową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 35 minut.
Wszystkie białka (w sumie 4) ubij ze szczyptą soli, sokiem z cytryny i resztą cukru. Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij na placek rozetki i piecz ciasto jeszcze 2- 3 minuty.
ok. 90 minut. 1 porcja zawiera 440 kcalŹródło: Tina