Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowiec z jabłkami

Drożdżowiec z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowiec z jabłkami"

Składniki

  • 15 dag serka waniliowego
  • 5–6 jabłek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • mielony cynamon
  • 4 dag świeżych drożdży
  • po 10 dag masła i cukru
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • spora szczypta soli
  • żółtko do posmarowania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mąki i cukru. Dolej tyle ciepłej wody, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj sól i resztę cukru. Dołóż wyrośnięty zaczyn, serek, masło oraz jajka. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.

  2. W tym czasie jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Natychmiast wymieszaj z cukrem waniliowym oraz płaską łyżeczką cynamonu.

  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na grubszy placek. Rozłóż jabłka. Zwiń.

  4. Strucle ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Odstaw jeszcze na 20 minut. Potem piecz ok. 45 minut w temp. 180°C.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń