Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżówki z białym makiem"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1135
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 180
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 389
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1135
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 180
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 389
Składniki
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 100 g mąki. Odstawiamy. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy jajko i żółtko utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i rozpuszczone, letnie masło. Wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Opłukany biały mak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, trzykrotnie mielimy. Dodajemy rozpuszczone masło, cukier i miód. Mieszając, smażymy 10 minut. Studzimy i mieszamy z pianą z białek. 3. Z kawałków ciasta formujemy placuszki, nadziewamy masą makową, zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C. 4. Sok z pomarańczy ucieramy z cukrem pudrem na lukier, którym smarujemy ostudzone bułeczki. Dekorujemy plasterkami kandyzowanych pomarańczy.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej sztuki około 1 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 308 kcal
Białko 8 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 46 gŹródło: Rewia