Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko je upiekę to znikają dosłownie jak gorące bułeczki...zanim jeszcze ostygną :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2977
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 52
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2977
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 52
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Drożdże rozprowadzić w 150 ml ciepłego (lecz nie gorącego mleka) z 2 łyżkami cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Gotujemy budyń z 500 ml mleka, 2 opakowań budyniu i 2 łyżek cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę, pozostały cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Wierzch smarujemy budyniem. 1/3 prostokąta zakładamy do środka, a pozostałym końcem posmarowanym budyniem nakrywamy całość. W ten sposób mamy taką długą "roladę", którą kroimy na kawałki o szerokości ok 5 cm.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, bo będą jeszcze rosły.
Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 35 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą i posypać siekanymi orzechami. W ten sam sposób robię też bułeczki z marmoladą. Dzieci je uwielbiają. Smacznego!