Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko je upiekę to znikają dosłownie jak gorące bułeczki...zanim jeszcze ostygną :)
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24917
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 127
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 85
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 551
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24917
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 127
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 85
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 551
Składniki
Drożdże rozprowadzić w 150 ml ciepłego (lecz nie gorącego mleka) z 2 łyżkami cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Gotujemy budyń z 500 ml mleka, 2 opakowań budyniu i 2 łyżek cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę, pozostały cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Wierzch smarujemy budyniem. 1/3 prostokąta zakładamy do środka, a pozostałym końcem posmarowanym budyniem nakrywamy całość. W ten sposób mamy taką długą "roladę", którą kroimy na kawałki o szerokości ok 5 cm.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, bo będą jeszcze rosły.
Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 35 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą i posypać siekanymi orzechami. W ten sam sposób robię też bułeczki z marmoladą. Dzieci je uwielbiają. Smacznego!