Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z powidłami

Drożdżówki z powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1198 Ocena: 14793

Dodano:

Odsłon: 2168

Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z powideł śliwkowych, to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.

Składniki

  • 250 g mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 450 g mąki pszennej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z powidłami

Przygotowanie

  1. 1. Mleko lekko podgrzewam, do miski kruszę drożdże, wsypuję cukier i wlewam stopniowo mleko, mieszam, żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcia.
    2. Do większej miski wsypuje mąkę, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
    3. Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat i rozwałkowuję ciasto na prostokąt 45 cmX30 cm.

  2. 4. Smaruje cienko powidłami, zwijam w roladę i przyciskam drewnianą łyżką.

  3. 5. Żółtko ze śmietaną mieszam i smaruję wierch rolady, kroję ją na 4 cm plastry i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
    6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

  4. 7. Gotowe.
    8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 14 stycznia Do takich drożdżówek kakao i jest pyszne śniadanko :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 13 stycznia Witam w składnikach brak mąki, proszę uzupełnić - dziękuje i pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń