Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1072
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 58
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 139
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1072
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 58
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 139
Składniki
Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone drożdże mieszać z łyżką cukru, do rozpuszczenia składników. Dodać letnie mleko oraz 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut
Jajka zmiksować z cukrem, mąką, rozczynem z drożdży oraz roztopionym masłem.
Całość wyrabiać aż składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie gładkie, elastyczne.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia, lub do momentu podwojenia swojej objętości. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki razem wymieszać do połączenia składników. Jak lubicie słodsze nadzienie zawsze można dodać więcej cukru.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowywać je na prostokąty.
rozsmarować nadzienie. Złożyć ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakryć drugą połową. Każdy pasek ciasta pokroić w poprzek na 12 kawałków, zakręcić je i odłożyć na blachę wyłożone papierem do pieczenia
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu udekorować lukrem: podgrzać sok z cytryny, odstawić z ognia, dodać cukier puder i wymieszać.