Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1391

Dodano:

Odsłon: 350

Klasyczne bułeczki drożdżowe z białym serem posypane sodką kruszonką. Delikatne i puszyste. Znikają z blachy zanim zdążą całkiem wystygnąć. Zamiast kupować w cukierni zrób je sama w domu. Może ich przygotowanie zajmie Ci chwilkę, ale warto :)

Składniki

  • Ciasto: 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 70 g roztopionego masła
  • 30 g miodu
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Masa serowa: 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 40 g masła
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Kruszonka: 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i szklankę ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Mąkę przekładamy do miski. Dodajemy zaczyn, sól, miód, jajko oraz stopione i ostudzone masło. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy na stolicę i dokładnie wyrabiamy do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki. Jeżeli jest za bardzo klejące podsypujemy je mąką. Następnie przekładamy je do obsypanej mąką miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

  2. Przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwa razy. Następnie przekładamy go do miski i miksujemy stopniowo dodając kolejne składniki: cukier puder, żółtko jajka, cukier wanilinowy oraz masło - do uzyskania jednolitej masy.

  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i przez chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się powietrza. Ciasto dzielimy na bułeczki. Waga ciasta na jedną bułeczkę to ok. 60 g. Formujemy kuleczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 30 min.

  4. W bułeczkach robimy miejsce na nadzienie. Bierzemy zwykłą szklankę, spód smarujemy olejem, przykładamy do ciasta i mocno dociskamy, tak aż poczujemy opór blachy. Ciasto w zagłębieniu musi być cienkie, w przeciwnym razie zbytnio urośnie i nadzienie podczas pieczenia wycieknie. Następnie masą serową wypełniamy otwory w bułeczkach do wysokości ciasta. Całe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zagniecioną kruszonką.

  5. Bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 20 min do zarumienienia. Po tym czasie otwieramy piekarnik i zostawiamy jeszcze na ok. 5 min. żeby jak najmniej opadł nam ser.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń